top of page

Orientació

I després de quart d´ESO, què?

A la vida tot és prendre decisions. Des que éreu petits els vostres pares han hagut de decidir tot per vosaltres però així com us heu anat fent grans, heu hagut de aprendre a prendre decisions. Potser fins ara les decisions que heu pres no us han suposat molt canvis en la vostra vida. No obstant això, d´aquí en endavant haureu de decidir què voleu fer en el futur: si voleu continuar estudiant de manera més acadèmica fent batxillerat i després anar a l´universitat, o si voleu formar-vos en una professió fent un cicle formatiu de grau mitja (CFGM). 

Tot i que esta decisió és important, no cal que us espanteu ja que triem el que triem, sempre podrem acabar fent el que vulguem. Els itineraris acadèmics es van creuant així com anem consolidant diferents etapes i al final un pot acabar fent allò que en principi no pensava que faria.

Per tal de que vegeu com funciona el sistema educatiu actual, aquí us deixo un esquema i un enllaç.
En acabar quart d´ESO (recordem que ESO vol dir Educació Secundaria Obligatòria), tenim l´edat per accedir al món laboral però són pocs (per no dir ningú) que pot trobar feina amb el mínim d´estudis cursats. No tenir cap formació més enllà de la bàsica, ens dificulta el obtenir una feina. A més, si tenim en compte que hi ha poca feina, sempre hi haurà gent més preparada que nosaltres per accedir a un lloc de treball.
 
Per tant, no tenim altra alternativa més que continuar estudiant i/o formant-nos en algun camp que sigui del nostre interés.
 
Aquí us deixo l´enllaç a UNPORTAL  perquè exploreu els itineraris de l´universitat i dels Cicles Formatius (Grau Mitjà i Superior)

Si tens molt clar que vols anar a l´universitat...

 

 

També pots cursar estudis de grau a distància... a l´UNED

L´UNED és la Universidad Nacional de Educación a Distancia. 
Estudiar a l´UNED et permet compaginar feina i estudis o cursar dos estudis a la vegada (uns de manera presencial i altres a distància). L´UNED té seus (Centros Asociados) repartides per tot el territori. L´únic que has de saber és quin d´aquests centres associats està més prop de casa teva.
Per saber més, clica l´imatge del portal. Allà hi trobaras tota la informació sobre els graus que es poden cursar.
Però si de totes, totes, voleu provar a trobar feina, també us deixo l´enllaç al Servei d´Ocupació de Catalunya (SOC)

Valors del treball: què cal tenir o com cal ser per ser un/a bon/a treballador/a?

De ben segur que, des que vas entrar a l´escola a primària, però sobretot a l´institut, quan vas començar la secundària, has notat que per fer bé la feina s´ha de ser constant i treballador. La flexibilitat ens permet treballar en grup i/o en equip, adaptant-nos a altres maneres de fer i al canvis que es puguin produir. Aquesta última és una qualitat que es necessita de cada cop més ja que, en els llocs de treball, la gent tendeix a treballar en equip per desenvolupar projectes i dur a terme grans tasques.
 
En definitiva, per treballar són necessaris aquells valors que ens ajuden a desenvolupar-nos al nostre entorn d´estudi o treball, i els que ens ajuden a prendre decisions i comportar-nos. Clica sobre l´imatge i explora...

Per on comencem?

Per començar a decidir què vols fer en el teu futur, és important que coneguis:
 
  • els teus gustos i interessos (allò que t´agrada fer)
  • les habilitats o competències que tens i/o pots adquirir. Recorda que tothom té un talent (allò que se´t dona bé fer). Es tracta de descobrir-lo i ser-ne conscients.
  • la teva personalitat: com ets
  • la situació familiar i personal (pensa que sempre es pot demanar una beca al MECD o al Departament d´Ensenyament)
  • els valors ocupacionals; què valores més d'una feina.
 
Per poder saber tot això pots comptar amb l'opinió dels amics, dels familiars, del professorat, de l'orientador a l´institut i especialment del teu tutor/a, ja que tots ells tracten amb tu i et poden ajudar a veure quines són les teves habilitats i quins recursos tens per poder tirar endavant el teu projecte de futur.
 
No obstant això, hi ha un qüestionari d´autoconeixement creat tenint en compte els quatre factors personals: aptituds, interessos, personalitat i valors ocupacionals. És molt fàcil i ràpid de fer i la informació que dona mitjançant un informe és molt valuosa.

Accés al Qüestionari

Clica sobre el dibuix

Altres enllaços d´interés

Mossos d´Esquadra

Busca tota la informació que necessitis sobre ensenyament a la pestanya de "Currículum i Orientació" (tercera pestanya).

Aquí s´hi pot trobar tot el relacionat amb el sistema educatiu a Catalunya, des de primària fins a l´universitat, passant per tots els estudis de règim especial com els idiomes, els estudis artístics i l´esport.

 

Aquesta és la pàgina del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte que et guia per tota la formació professional

Please reload

bottom of page